Kodaň – cyklistický ráj Evropy

Plánujete-li prodloužený víkend, ideálně na období od dubna do září a rádi byste se pohybovali někde v Evropě, určitě zkuste popřemýšlet o návštěvě Kodaně.

Kodaň je hlavní město Dánska. Nečekejte však žádnou obrovskou metropoli. Rozlohou je menší, než Praha nabízí však ve svém nitru mnoho krásných míst, které byste si neměli nechat ujít.
člun pro turisty

Hlavní, co je třeba brát v potaz, je počasí. Turistická sezóna v Kodani začíná v dubnu ze správného důvodu – v zimním a časně jarním období může být totiž trochu pochmurná, větrná a deštivá. Déšť vás samozřejmě může potkat i po zmíněném termínu, ale od dubna do září byste měli zažít spíše příjemné teploty.
mořská panna socha

Proč o tom ale mluvíme – hlavním dopravním prostředkem je zde kolo. Můžete si jej půjčit na mnoha místech ve městě, a kromě přátelského cenového rozpětí (hromadná doprava je zde velmi drahá) má tento způsob cestování i další benefit – stihnete toho více za krátkou dobu. Při brouzdání centrem města na kole se vás naskytne mnoho skvělých výhledů na okolní krásy.

Jaké krásy máme na mysli? Zde je několik tipů, jak strávit víkend v Kodani a vidět to nejdůležitější, co nabízí:

·         Nábřeží Nyhavn – kouzelný přístav s mnoha barevnými domečky, které mají často velmi folklórně vyhlížející průčelí.

·         Radniční náměstí – největší náměstí, které je centrem zábavy, nakupování a jeho úzké uličky vás zavedou na další pěkná místa.

·         Zámky – Rosenborg, Amalienborg, Christiansborg – většinou jsou v jejich okolí k vidění i krásné zámecké parky, kde si můžete na chvíli odpočinout a vnímat místní atmosféru.
budova v Kodani

·         Christiania – samostatná oblast, město ve městě, kde najdete kromě velkého množství grafiti pokusů i trh s marihuanou, barevné domky a hospody a zajímavé obyvatele tohoto komunitního území.

·         Amager Strand – městská pláž, která je sice trochu bokem od centra, ale určitě stojí za to si k ní dojet a podívat se k moři.

·         NØrrebro – hipsterská čtvrť, kde je nezbytné se zastavit na skvělou kávu a projít se uličkami.


Posted in Nezařazené