Bavte se v každém věku!

Jsou lidé aktivní, které věk nezastaví v jejich činnostech. A proč by také měl? Kde je napsáno, že důchodce musí sedět doma v bačkorách a čekat až se ho někdo milostivě rozhodne navštívit. Nesmysl! Naštěstí je spousta aktivit pro seniory, ať už formou výletů, spolků, klubů, kurzů a dalších možností. Senioři musí být obezřetní, protože bohužel se stále využívá důvěřivosti starších lidí. Vhodnou aktivitu by měli nejlépe s někým konzultovat, pokud se jim to jeví zvláštně nebo až podezřele levně.senioři na výletě.jpg

  • Kurzy

Jejich zaměření může být odlišné. Nalezneme kurzy počítačové, umělecké (výtvarné, keramické, pletení, šití atd.) tréninky paměti, ale i pohybové. Tyto aktivity jsou zpoplatněny. Výše poplatku závisí na tom, kdo tuto aktivitu pořádá, jestli na kurz jsou nějaké dotace nebo ne. Také ne vždy se nemusí kurz platit jako celek, ale jen jednotlivé lekce.  Často pořádají kurzy samotné domovy seniorů, kam kromě klientů bydlících v zařízení, mohou v určité hodiny, kdy se aktivita pořádá navštěvovat zařízení i senioři, kteří v něm nežijí. Dále můžeme takové aktivity najít v soukromých centrech, kde se na tyto techniky specializují nebo v různých jiných organizacích. Nejlépe se informujete pomocí internetu, tam najdete i ceny a zařízení nejblíže vašeho domova. Kromě získaných dovedností má tento čas tvořit nové vztahy a hlavně soužití ve společnosti.
 

  • Spolky, kluby

Kluby seniorů jsou většinou v jednotlivých městech, kterým bývají i vedeny. Není to však pravidlem. A kromě aktivit, které už byly zmíněny v kurzech, mohou také společně chodit do divadla, do kina, mohou pořádat i společenské akce. Není výjimkou najít spolek důchodců, který se specializuje na pěstování květin nebo chov svých mazlíčků a podobně.
 starší muž cvičící jógu.jpg

  • Výlety

Tohle je téma, kde si bohužel každý už představí předváděcí akce. Důležité je, aby senior než se na nějaký výlet vydá, své rozhodnutí s někým konzultoval. Neexistují jen podvodné výjezdy. Některá města nebo kraje pořádají pro své seniory výlety, které jsou velmi levné. Informace se zjišťují na úřadech a nic na tom není.
 
Pokud máte kolem sebe někoho aktivního, pomozte mu najít něco, co by právě jemu vyhovovalo a bavilo ho. Proč sedět doma, když zábava je venku!